0 image/svg+xml

Tansiyon Aleti

Nov 19, 2022
0 Comments

Tansiyon Aleti Markaları Nelerdir ?

 En Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

En doğru tansiyon ölçümü için hastanın konuşmaması ve sırtını arkaya dayaması ardından ise manşon kalp seviyesinde iken ölçüm yapmalı, ayaklarını düz bir zeminde tutmalı ve koluna destek vererek ölçüm yapılmalıdır. Küçükte olsa temel bir aksaklık sonuçların hatalı olmasına sebebiyet gösterebilir.

Büyük ve Küçük Tansiyon Nedir?

İki farklı tansiyon tipi bulunmaktadır. Bunlar büyük tansiyon (sistolik) ve küçük tansiyon (diyastolik) tipleridir. Büyük tansiyon, kalbin kasıldığı ve kanın damarlara pompalandığı andaki basıncı ifade eder. Küçük tansiyon ise kalp kası gevşediği andaki kan basıncını ifade eder.

Bilekten Tansiyon Ölçme Doğru mu?

En doğru ölçüm, üst koldan, omuz ile dirsek arasından yapılan ölçümdür. El bileğinden otomatik olarak tansiyon ölçümü yapan aletlerde daha sık yanlış değerlendirmelerin olduğu biliniyor. Doğru sonuçlar için tansiyonun her iki koldan da ölçülmesi gerekiyor.

Tansiyon Aletinde Manşet Ne Demek?

Manşet, tansiyon aletlerinde kolun çevresine sarılan ve şişirilen lastiktir.  Ölçüm cihazı manşon üzerindeki basıncı göstermektedir. Tansiyon ölçerken bir pompa yardımıyla manşet şişirilir ve bir süre sonra  valf basıncı serbest bırakılır.

Nabız Tansiyonu Kaç Olmalı?

Tansiyon yetişkin bireylerde 120/80 normal olarak kabul edilir. Bu durumda kişinin nabız ölçümü 120-80 olacak şekilde 49 Mm Hg olmalıdır. Yetişkinlerde nabız tansiyonunun 40-60 arasında olması normal kabul edilir.

Tansiyonun Normal Olması İçin Kaç Olması Lazım?

Tansiyon ölçümü sırasında hastanın büyük yani sistolik ve küçük yani diyastolik kan basınçları incelenir. Tansiyonun yüksek olması hipertansiyon olarak adlandırılır. Hastada ideal tansiyonun kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyon 120-140 mmHg arasında, küçük tansiyon 70-90 mmHg arasında normal değer olarak kabul edilir.

Nabız Tansiyonu (PP) Ne Demek?

Sistolik ve diyastolik basınç ya da bir diğer deyişle, büyük tansiyon ve küçük tansiyon arasındaki farka nabız tansiyonu (PP) adı verilir. Bu nabız atışı ile karıştırılmamalıdır. Nabız tansiyonu, damarlarının genişleyebilme özelliği hakkında bilgi edinmemizi sağlar.

Sağ ve Sol Kol Tansiyon Farkı Neden Olur?

İki koldan ölçülen tansiyon değerleri arasındaki fark 10 mm Hg’ya kadar normal kabul edilir. her iki kol arasında böyle bir farklılık varsa, tansiyon ölçümlerinin yüksek çıkan koldan yapılması daha iyi olur. Ancak bu fark sürekli olarak 10 mm Hg ya da üzerinde ise bir doktora başvurmalıdır.

Tansiyon Hangi Kolda Daha Yüksek Çıkar?

Kişide iki kol arasında 10 mm Hg seviyesine kadar fark normal kabul edilir. İki kolda farklılık olması durumunda ilerleyen ölçümlerin, yüksek çıkan koldan yapılması önerilir. Bir koldan ölçülen kan basıncı, diğer koldakine göre sürekli olarak 10 mm Hg ve üzerinde olursa bir uzmana görünmek gerekir.

Omron Marka Tansiyon Aleti Hangi Ülkenin?

Omron marka tansiyon ölçüm cihazı markası,  otomasyon ve tıbbi cihazlar üreten Japonya merkezli bir firmadır.  1933 yılında kurulan şirket 120’yı aşkın ülkede hizmet vermektedir. Özellikle endüstriyel otomasyon, elektronik cihazlar ve sağlık bakım ürünleri konusunda hizmetler sunmaktadır.  30.000’den fazla çalışanı bulunan şirketin Japonya (Kyoto), Asya Pasifik (Singapur), Çin (Hong Kong), Avrupa (Amsterdam) ve ABD’de (Şikago) merkezleri bulunmaktadır.

Tansiyon Ölçerken Manşonu Kaça Kadar Şişirilir?

Tansiyon ölçümü sırasında manşonun 180 mm Hg kadar  şişirilmesi gerekir. Bu değer kişinin damarlarında yer alan basıncın yenilmesi için yeterli olur. Bu seviyede nabız atışına benzeyen ses duyulmuyorsa 30 mm Hg kadar daha manşon şişirilebilir. Önemli olan, ölçüm yapan kişinin hiçbir ses duymaması gerektiğidir.

Tansiyonu Kontrol Edebilmek İçin Hangi Saatlerde Ölçüm Gereklidir?

Bilekten ölçüm yapan tansiyon aletiyle ölçüm yapılırken, cihazın kalp hizasında olması gerekir. Cihazın kalpten aşağı ya da yukarıda olması tansiyon ölçümlerinde yanlış sonuçlar verebilir. Ayrıca ölçüm öncesinde hastanın en az 10 dakika kadar oturması gerekir. Sabah yataktan kalkıldığı zaman hemen yapılan ölçümlerde tansiyon yüksek çıkabilir. Bu yüzden ilk ölçüm kahvaltıdan 1-2 saat sonra yapılmalıdır.

Tansiyon Hangi Seviyede Olursa Tehlikeli Olur?

Normal bir bireyde tansiyon değerleri 120/80 ile 90/60 mm Hg olarak kabul edilir.  140-160 arasındaki değerler çok yüksek tansiyon olarak nitelendirilir.

Comments: 0
Leave a Reply

No comments